Ιστορία

Το 1983 δημιουργήθηκε ένα ποδοσφαιρικό σωματείο στο χωριό της Γαλιάς με το όνομα Αθλητικός Όμιλος Δόξα Γαλιάς.
Όλα τα χρόνια που αγωνιζόταν στα τοπικά πρωταθλήματα ,έκανε άλλοτε καλές κι άλλοτε κακές χρονιές ,με αποτέλεσμα να βρίσκεται συνεχώς στην Γ' ΕΠΣΗ ,ενώ κατάφερε να ανέβει στην Β' ΕΠΣΗ μια φορά.
Πλαισιωνόταν από παίκτες του χωριού κατά κύριο λόγο.Πριν μερικά χρόνια μάλιστα είχε σταματήσει να αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες για διάφορους λόγους.
Μέχρι που πριν 8 χρόνια περίπου κάποια άτομα αποφάσισαν να ξαναδημιουργήσουν την ομάδα.
Με το Ζαχαρία Μακρυδάκη για πρόεδρο ,τον Μανώλη Ρουκουνάκη για προπονητή και αρκετά νέα πρόσωπα αποφασίστηκε να δηλωθεί η ομάδα στην Γ' κατηγορία της ΕΠΣΗ.
Εκεί λοιπόν που κανένας δεν το περίμενε τη σεζόν 2008-2009 η ομάδα της Δόξας κέρδισε την άνοδο για την παραπάνω κατηγορία.
Την επόμενη σεζόν 2009-2010 η ομάδα αγωνιζόταν στην Β' ΕΠΣΗ. Μετά από μια πολύ καλή χρονιά η ομάδα της Γαλιάς τερματίζει 1η ,πανηγυρίζει το πρωτάθλημα και ταυτόχρονα κερδίζει την άνοδο στην Α2 ΕΠΣΗ.
Την σεζόν 2010-2011 και με λίγες αλλαγές όλοι πίστευαν ότι το ταβάνι θα έρθει για τη Δόξα σιγά-σιγά. Όμως η ομάδα της Γαλιάς τους διέψευσε όλους. Με αλλαγή προπονητή λίγο πριν το τέλος της χρονιάς και σε συνδυασμό από την πτώση μιας επιπλέον ομάδας στο περιφερειακό άνοιξε η θέση ανόδου για μια ακόμα ομάδα από την Α2 ΕΠΣΗ.
Η Δόξα λοιπόν τερματίζει 4η και κερδίζει την άνοδο στην Α1 ΕΠΣΗ για πρώτη φορά στην ιστορία της ,πετυχαίνοντας παράλληλα 3 ανόδους σε 3 σερί χρονιές.
Τη συγκεκριμένη μεταγραφική περίοδο πραγματοποιήθηκαν πολλές μεταγραφές με αποτέλεσμα καμία στιγμή της σεζόν να καταφέρει να ''δέσει'' το συγκεκριμένο ρόστερ.
Έγιναν πολλές κινήσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν 2011-2012 ,οι οποίες δεν καρποφόρησαν και ως εκ τούτου η ομάδα οδηγήθηκε στον υποβιβασμό.
Το επόμενο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν πολύ ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις από τον πρόεδρο της Δόξας κ. Γεώργιο Καμπουράκη με σκοπό την άμεση επάνοδο στην υψηλότερη κατηγορία του Νομού Ηρακλείου.
Ένας στόχος ,ο οποίος επετεύχθη τελικά με την ομάδα της Μεσσαράς να κόβει πρώτη το νήμα του τερματισμού και να κατακτά το πρωτάθλημα της Α2 με απολογισμό 77 βαθμούς σε 30 αγώνες για την ποδοσφαιρική σεζόν 2012-2013.
Επίσης να προσθέσουμε ότι η Δόξα Γαλιάς από τη νέα σεζόν θα βρίσκεται στο δικό της "σπίτι" ,καθώς απομένουν μερικές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικού της γηπέδου.
Τη χρονιά 2014-2015 η Δόξα πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της μιας και κατέκτησε τη 2η θέση στο πρωτάθλημα της Α1 ΕΠΣΗ ,χάνοντας με σκορ 1-0 στον τελικό από την ομάδα του Ρούβα ,μπαίνοντας πλέον στις "δυνατές" και υπολογίσιμες δυνάμεις του Κρητικού ποδοσφαίρου.
Την περσινή σεζόν 2015-2016 η ομάδα μας συνέχισε την ανοδική της πορεία φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΕΠΣΗ και τερματίζοντας στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα στο πρωτάθλημα.
Μετά από πέντε συνεχή έτη στην προεδρία της ομάδας ,ο Γιώργος Καμπουράκης αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου ,με τον αντικαταστάτη του να βρίσκεται στο πρόσωπο του Γιώργου Σταθοράκη.
Η σεζόν 2016-2017 προμηνύεται αρκετά ενδιαφέρουσα για τη Δόξα Γαλιάς και μένει να φανεί από τα αποτελέσματα.